Andre aktiviteter på Arnøy Brygge
Arnøy brygge AS byr på mange aktiviteter og severdigheter, Vandring, Searafting og mye mer.
Vandring i kommunen Gildeskål
Gildeskål er beriket med fjellformasjoner som ble dannet ved siste istid. Fjellturer i Gildeskål kan oppleves som vilt, vakkert og trollsk på samme tid.
Fugløy, Fleina og Sandhornøy er de nærmeste fjelløyene i forhold til Arnøyene. Alle øyene kan enkelt nåes med liten båt. Til Sandhornøy går det også ferge og hurtigbåt. Noen dager anløper hurtigbåten Fugløy og Fleina på signal (ved behov)"Fjelløyene" ligger der og inviterer deg til å ta del i sine spesialiteter.
Det duvende Sandhornet
Sandhornet ligger på Sandhornøy og er 996 moh. Med anvisninger fra kjentmann kan toppen nåes i løpet av 3-4 timer rolig gange. Det er to veier opp. Den ene er fra steinbruddet på Mårnes og den andre løypa er merket og går ifra Horsdal. På toppen kan en se helt nord til Lofoten og sør til Svartisen. En dagstur til toppen av Sandhornet er en helt fantastisk opplevelse med utsikt til "hele verden". En kontrast er å gå opp til toppen i midnattssol.
Vakre Fugløy
Fugløy kan by på områdets vakreste sandstrender. Fugløyfjellet er nesten 800 moh og har en stor koloni av lundefugl. Bebyggelsen på Fugløy er helt spesiell med en hovedvei der Nordlandshusene ligger tett i tett. Om sommeren og i helgene er her et yrende fritidsliv. Nord-Fugløy er kjent for å ha et eget flyvesandområde, der sanden som ligger opp i fjellsiden, ser ut som en foss som kommer ut fra fjellet. Fugløya kan nåes med egen båt eller hurtigbåt.
Ville Fleina
Fleina har ikke noe stort fjell, men er en fin øy for enkle fotturer. Fleina har områdets største koloni av havørner og reir kan lett sees ifra toppen på fjellet (Ørnrevet). På sørsiden ligger Dypingen som er en stille litt bortgjemt lagune, perfekt for båtturer med grilling etc. Fleina nåes med egen båt eller hurtigbåt.
Sea rafting muligheter
Sea rafting er en populær aktivitet og våre båter er sjøsikre og Alu Jeepene tåler en bølgehøyde på opptil 4 meter. Her kan vi friste med turer rundt øyene i nærområdet og også turer i åpent hav. Båtene kan leies privat eller med sjåfør og guide.
Kulturtilbudet
Kulturtilbudet i nærområdet er også bra. Gildeskål Kirkested og Elias Blix hjemsted på Våg, kan anbefales. Her kan det avtales guidede turer hele året.
Andre verdenskrig Batteriet/Kystfortet på Nord-Arnøy
Kystfort bygd av tyskere under 2. Verdenskrig. 3 kanoner står der fremdeles og kan beskues på nært hold. Den mest kjente severdigheten vi har her på Nord-Arnøy er ”Batteriet” som ligger helt nord på Nordarnøy. Det er et kystfort fra 2. verdenskrig. Det ble bygget av russiske krigsfanger under ledelse av den Tyske invasjonsstyrken og sto ferdig i 1942. For noen år siden var det meningen at batteriet skulle saneres, dette ble heldigvis stoppet.
Salten Museum har overtatt ansvaret med å få bevart Batteriet og skal i løpet av 2010 starte opprusting av anlegget.
Batteriet er et yndet turområde. Fra toppen av kommandotårnet er det utsikt rundt hele øya. Ved godt vær kan en se Lofotfjellene i nord. Midnattssolen er ubeskrivelig herfra. Batteriet besto av en rekke bygninger og flere bunkers. Det var 4 stk 150mm kanoner. I tilegg var det luftvernskanoner og radarer. Mye av dette er flyttet eller ødelagt av tidens tann. 1 av de store kanonene er flyttet til forsvarsmuseet på Oscarsborg. 3 av kanonene er fremdeles intakt. Kommandotårnet er også bevart. Det står pt åpent og det er mulighet for å gå inn.
Museum – Gildeskål Gamle Kirke
Gildeskål Kirkested ligger på fastlandssiden like nord for Inndyr (kommunesenter). Gammelkirka er den eneste i sitt slag i Nordland Fylke, som er bevart slik den var i utgangspunktet. Vanligvis ble disse steinkirkene ombygd/påbygd for å gjøre plass til mer folk, men i Gildeskål ble det i stedet bygd en ny trekirke (Nykirka) og derfor har den gamle steinkirka holdt sitt opprinnelige utseende. Det var her Elias Blix ble nektet å holde gudstjeneste fordi han var for radikal. Med sine 2 kirker er det et godt sted å være på en varm sommerdag.
Spennende Dyreliv/Fugleliv
Har man lyst til å oppleve natur er Arnøya et fantastisk utgangspunkt. Øyene byr på et rikt dyreliv, spennende fauna og til tider "mye" vær. Naturen er til for å brukes, men vær varsom. Vår og sommer er tid for hekking, fugl og dyreunger.
Havørn - havørnsafari
Det har nok alltid vært mye ørn rundt Arnøyene. ”Arn” kommer fra ”Are” som betyr ørn fra norrøn tid. Salten er i dag, det området i verden med tettest havørnbestand. Man kan nesten garantere at man får se havørn hvis man tar seg en fottur rundt øya. Enda større sjanser for å se havørn på nært hold har man med en båttur rundt øyene.
Lundefugl
Sørfugløy har en rik bestand av lundefugl. Lundefuglen er en litt mystisk fugl som man lenge ikke har visst så mye om. Om dagen, er lunden ute på havet, for å finne mat til ungen sin. Den kan ha opptil 60 småfisk i nebbet på en gang. Lunden kan ”fly” under vann, den bruker vingene som padleårer. På et fast tidspunkt hver kveld kommer de inn med maten da svirrer de små rare fuglene over hekkeområdet sitt. Hver gang lunden flyr over reirhulen sin, krysser den beina. Man vet ikke akkurat hvorfor den gjør dette. På Sørfugløy observeres Lunden på kloss hold. Fantastisk opplevelse.
Måker
Trenger vel ikke noen spesiell introduksjon. Det har alltid vært mye krykkje, blåmåse og stormåse på Arnøyene. Disse hekker i kolonier på Nordarnøy.
Sel
Dessverre for mange, særlig de som driver fiske, er det store forekomster av sel, og særlig steinkobbe rundt Arnøyene. Disse kan ofte observeres fra land på yttersiden av Nordarnøy. Selen er et flott skue når den ligger i ”hauger” på små holmer og skjær.
Hval
Oftest sett er nok Nise, men det hender at også at man får besøk av andre hvalarter så som grindhval og noen ganger spekkhogger (ORCA).